DIËTEN LEVER, GAL EN PANCREAS
![vetarm dieet 2_edited.jpg](https://static.wixstatic.com/media/fdf4bd_ff898224245c47e2a34c836338225b20~mv2.jpg/v1/fill/w_385,h_180,al_c,lg_1,q_80,enc_avif,quality_auto/vetarm%20dieet%202_edited.jpg)
GAL- EN PANCREASSPAREND
Vetarme voeding wordt toegepast bij:
Aandoeningen van de galblaas
Na het verwijderen van de galblaas
Leveraandoeningen
Vetdiarree
Pancreasontstekingen
….
Bij een gezonde evenwichtige voeding bedraagt de vetinname 30-35% van de totale hoeveelheid
calorieën die per dag ingenomen worden.
Om een vetbeperking toe te passen moet het totale vetgehalte in de voeding verlaagd worden tot
25% van de dagelijkse calorie inname.
Vetten vormen samen met koolhydraten (suikers) de brandstof voor ons lichaam.
Zij leveren de nodige energie voor het normaal functioneren van ons lichaam en voor het behoud
van onze lichaamstemperatuur.
Een beperkte vetinname is noodzakelijk om het lichaam te voorzien van vetoplosbare vitamines en
essentiële vetzuren (stoffen die het lichaam zelf niet kan aanmaken). Een te hoge vetinname
daarentegen is ongezond en is moeilijker verteerbaar.
Hoe kan je vetten beperken
1. Afschaffen van snoepvet
Dit is de eerste stap. Het zijn voedingsmiddelen die naast vet en suiker geen andere voedingsstoffen,
zoals vitaminen en mineralen, aanbrengen. Men noemt deze dan ook lege calorieën.
2. Bereidingsvetten beperken
Probeer je bereidingsvet met de helft te verminderen. Dit kan door aangepaste
bereidingstechnieken toe te passen.
Daarnaast is het belangrijk te kiezen voor een gezonde vetsoort zoals een plantaardige margarine of
olie.
3. Smeervetten verminderen
Probeer zo weinig mogelijk of geen vetstof te gebruiken om op je brood te smeren. Kies tevens voor
een minarine in plaats van een margarine of goede boter.
4. Opletten met onzichtbare vetten
Kaas kan heel wat vet bevatten. Kies eerder voor light kazen (20+ of 30+).
Ook vleeswaren kunnen vetrijk zijn: worstsoorten, paté, salami, … Kies daarom voor magere soorten
zoals kippenwit, gekookte ham, ...
Vlees en vis kunnen veel vet bevatten. Je kiest het best voor magere vlees– en vissoorten.
![obesitas_edited.jpg](https://static.wixstatic.com/media/fdf4bd_1491b214d0eb48e68e5a35e5914ccd00~mv2.jpg/v1/fill/w_560,h_420,al_c,lg_1,q_80,enc_avif,quality_auto/obesitas_edited.jpg)
OBESITAS
Overgewicht of obesitas is tegenwoordig een vaak voorkomend gezondheidsprobleem dat ook
toeneemt jaar na jaar.
Overgewicht heeft een negatieve invloed op verschillende welvaartsziekten
zoals: diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen en niet te
onderschatten leververvetting met daardoor ontsteking en kans op cirrose.
Wat is energiebeperkte voeding
Energiebeperkte voeding is een voeding waarbij minder energie wordt ingenomen dan de energie
die door het lichaam wordt verbruikt.
De reserves van het lichaam worden aangesproken, waardoor het lichaamsgewicht daalt.
Afvallen doe je niet in drie maanden, maar is bedoeld voor de rest van je leven. Het is belangrijk dat
je de veranderingen vol kunt houden. Stel daarom je doelen niet te hoog.
Veel afvallen in een korte periode leidt meestal niet tot langdurig gewichtsverlies. Dit wordt niet
volgehouden en lijdt meestal tot een jojo-effect. Het resultaat is dan dat afvallen en aankomen
elkaar afwisselen. Hier schuilt het addertje onder het gras. In een periode van afvallen gaat het
lichaam efficiënter om met de voeding die wordt aangeboden. De ruststofwisseling daalt. Wanneer
vervolgens weer meer gegeten wordt, blijft de ruststofwisseling laag en wordt het teveel aan
opgenomen energie omgezet in vet. Het wordt dus steeds moeilijker om af te vallen.
![logo.png](https://static.wixstatic.com/media/fdf4bd_62bd3131e1d643cfa417f7e5e6ce2787~mv2.png/v1/fill/w_832,h_832,al_c,q_90,enc_avif,quality_auto/fdf4bd_62bd3131e1d643cfa417f7e5e6ce2787~mv2.png)