top of page
enteroscopie.jpg

ENTEROSCOPIE

Dit is een inwendig onderzoek waarbij met een camera (soepel buisje) via de mond naar de slokdarm, maag en het volledige duodenum (twaalfvingerige darm) alsook een deel van het jejunum (de “nuchtere darm”) gekeken wordt.

INFO EN DOCUMENTEN ENTEROSCOPIE

INVULBOEKJE VOOR ONDERZOEK

SEDATIE

ENTEROSCOPIE

Wat houdt dit onderzoek in 

Dit is een inwendig onderzoek waarbij met een camera (soepel buisje) via de mond naar de slokdarm, maag en het volledige duodenum (twaalfvingerige darm) alsook een deel van het jejunum (de “nuchtere darm”) gekeken wordt.

Doel van het ondezroek:

Nazicht van het slijmvlies verder dan het bereik van de gewone gastroscoop om bijvoorbeeld angiodysplasieletsels te behandelen door middel van argonplasmacoagulatie of biopsies (weefselstukjes) te nemen of een vernauwing te behandelen.

Soms wordt de enteroscoop gebruikt om de galwegen te bereiken na veranderde anatomie door chirurgie

Risico's van het ondezroek

Bloedverlies indien er een therapeutische acte dient te gebeuren. Dit blijft meestal beperkt. Bespreek zeker op voorhand uw bloedverdunners en hoe lang deze op voorhand en eventueel nog nadien dienen onderbroken te worden. 

Perforatie is gelukkig een zeldzaam risico en hangt ook af van de gebruikte techniek (klassiek, single balloon, double balloon, spiraalenteroscopie). 

Alternatieven

Voor anatomische afwijkingen, inflammatoire aandoeningen, vernauwingen kan dit onderzoek deels vervangen worden door MR enterografie (radiologisch onderzoek) maar hiermee kan men geen weefseldiagnose bekomen, noch therapeutische acties ondergaan. 

Voor nazicht angiodysplasieletsels gebeurt in eerste instantie vaak een videocapsuleonderzoek diagnostisch, maar ook hier kunnen er geen therapeutische maatregelen mee genomen worden. 

Aandachtspunten ter voorbereiding op onderzoek

U dient hiervoor 6 uur nuchter te zijn, tot ten laatste 2 uur voor het onderzoek mag u nog beperkt helder niet bruisend water drinken. 

Uw onderhoudsmedicatie kan u best nadien nemen, tenzij noodzakelijk (bijvoorbeeld anti-epileptica) dit best steeds op voorhand te overleggen met de verwijzende arts.  

Dit onderzoek gebeurt in de meeste gevallen onder procedurele sedatie al dan niet in combinatie met een lokale keelspray. Dit betekent dan ook dat u zelf na het onderzoek geen voertuigen mag besturen. 

U zal dan ook ontvangen worden op het endoscopisch platform of eventueel via opname zo therapeutische zaken noodzakelijk zijn.

Onderkleding kan u gewoon aanhouden, om de bovenkledij te beschermen zal u zich daar moeten omkleden en een operatieschortje moeten aantrekken.

U krijgt ook een kathetertje om de sedatie toe te dienen.

U ontwaakt na het onderzoek op de recovery.

Aandachtspunten na afloop van onderzoek
Na het onderzoek kan de keel geïrriteerd zijn en kan u een opgeblazen gevoel hebben door de lucht die tijdens het onderzoek word ingeblazen. Een half uur na het onderzoek is de keelverdoving uitgewerkt en mag u eerst wat water drinken. Indien u zich niet verslikt mag u daarna wat beginnen te eten. Indien u verdoving hebt gekregen moet u zich naar huis laten vervoeren; uw vertraagde reflexen maken het autorijden immers onveilig. Na een verdoving raden we u ook af de rest van de dag nog belangrijke beslissingen te nemen of risicovolle activiteiten uit te voeren.

Na verwijzing door de huisarts dient u nadien (biopsies duren gemiddeld 10 tal dagen voor het resultaat gekend is) ook aldaar te gaan ter bespreking van de resultaten. 

Zoniet bij een ander verwijzend specialist ofwel op de consultatie gastro-enterologie, indien noodzakelijk kan na het onderzoek nog een andere planning doorgegeven worden.  

logo.png














Maag-, darm- leverziekten Antwerpen

en omstreken

met een hart voor zorg

bottom of page