top of page

ALLERGIEËN EN INTOLERANTIES

Homemade Cheese_edited.jpg

Wat betekent lactose intolerantie?
Lactose intolerantie wijst erop dat er een probleem is met de absorptie van lactose. Lactose is een
suiker dat in melk en melkproducten (zuivel) voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker
genoemd.
Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzyme lactase nodig. Lactase wordt in de wand van
de dunne darm aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in
onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht.
De bacterien in de dikke darm (darmflora) gaan lactose ‘vergisten’. We spreken dan van lactoseintolerantie.
Om dit te voorkomen zullen we lactose in de voeding moeten vermijden, afhankelijk
van de resterende tolerantie.
Symptomen
Het ontstaan van de klachten en de ernst ervan is afhankelijk van:
De hoeveelheid afbrekend enzyme (lactase) dat nog aanwezig is
De aanwezigheid van de hoeveelheid lactose in een voedingsmiddel.
De bacterien in de darm
Meest voorkomende klachten zijn die van buikpijn, krampen,
misselijkheid, een opgezette buik, toegenomen winderigheid en diarree.
Deze symptomen treden 30 minuten tot enkele uren na de inname van
lactose op.
Deze lactasedeficientie kan erfelijk zijn en is dan vanaf de geboorte
aanwezig, maar kan ook op latere leeftijd optreden door
Beschadiging van de darmwand,
door een acute of chronische maagdarmontsteking,
Onbehandelde glutenintolerantie,
Bacteriele overgroei in de dunne darm

Na maag- of darmoperaties,…

glutenvrij_edited.jpg

Wat is Coeliakie? 
Coeliakie is een auto-immuunziekte (dit betekent dat je lichaam foutief afweerstoffen maakt tegen
een deel van je lichaam) waarbij de ingestie van gluten leidt tot afvlakking van de dundarmwand en
mogelijke klachten en complicaties zoals diarree, pijn, krampen en malabsorptie van verschillende
voedingsstoffen met bloedarmoede, vermagering en tekorten tot gevolg.
Glutenintolerantie (internationaal bekend als “non coeliac gluten intolerance) lijdt tot klachten door
het niet verteren van gluten, maar lijdt niet tot het afvlakken van de dundarmwand en complicaties
zoals bij coeliakie, het kan evenwel ook klachten veroorzaken.
Wanneer we gluten eten komen deze via het spijsverteringsstelsel in de dunne darm terecht. Daar
worden ze normaal afgebroken en opgenomen door de darm om zo gebruikt te worden in het
lichaam.
Gluten is een eiwit aanwezig in tarwe, rogge, gerst en haver. Ook de afleidingen van deze granen
bevatten gluten zoals brood, deegwaren, koekjes, cake,…
Gluten bestaan uit twee delen: gliadine en glutenine. Mensen met coeliakie zijn overgevoelig voor
gliadine.
Door de afvlakking van het dundarmslijmvlies worden ook vetten onvoldoende gesplitst met
verminderde opname wat kan leiden tot vetdiarree, alsook slechte splitsing van suikers met
daardoor onder andere secundaire lactose intolerantie.


Doel van het diëet bij coeliakie

Bij het weglaten van gluten uit de voeding zal het slijmvlies van de darm zich volledig herstellen en
zullen alle klachten verdwijnen. Het is een diëet dat levenslang dient volgehouden te worden. Bij
herintroductie van gluten bij de ziekte coeliakie zal er telkens opnieuw beschadiging optreden.
Glutenbevattende voedingsmiddelen zijn belangrijke aanbrengers van energie, (complexe)
koolhydraten, vezels, vitamines van de B-groep en mineralen. Een goede, gepaste vervanging is dus
noodzakelijk. Constipatie is een veel voorkomende klacht. Vezelrijke voeding is aan te raden.
Door fabricatie worden vaak gluten toegevoegd aan kant-en-klare producten onder de vorm van
emulgatoren, verdikkingsmiddelen en andere afgeleiden van deze verboden granen. Als algemene
regel moet aangenomen worden dat alle kant- en klare producten gluten bevatten, tenzij het
tegenovergestelde is bewezen.

fructose arm dieet_edited.jpg

MEER INFO VOLGT

LOW FODMAP_edited.jpg

MEER INFO VOLGT

logo.png














Maag-, darm- leverziekten Antwerpen

en omstreken

met een hart voor zorg

bottom of page