![](https://static.wixstatic.com/media/a3c153_20122b9a32cc4e9a9faca835b9f82d14~mv2.jpg/v1/fill/w_620,h_308,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/a3c153_20122b9a32cc4e9a9faca835b9f82d14~mv2.jpg)
Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa is een chronische ontstekingsziekte van het maagdarmstelsel die enkel en alleen aantasting geeft van de dikke darm (colon).
Het behoort dan ook tot de inflammatoire darmziekten, vaak afgekort als IBD ('inflammatory bowel disease').
De ontsteking blijft ter hoogte van de mucosa, gaat niet door de wand heen en zal dus geen vernauwingen veroorzaken, maar wel oppervlaktelittekens. Bij een zeer uitgesproken aantasting (severe colitis) kan dit ook lijden tot een urgente situatie waarbij ook deze ziekte (gelukkig zeldzaam) kan lijden tot een operatie.
In België lijden ongeveer 30 000 tal mensen aan een inflammatoire darmziekte.
Korte samenvatting
Colitis ulcerosa is een chronische ontstekingsziekte van de dikke darm. Dit betekent dus dat we op dit moment de ziekte niet volledig kunnen wegnemen, maar gelukkig hebben wel wel veel therapieën om de ziekte 'in remissie' te brengen (te doen slapen).
De symptomen zijn voornamelijk diarree met bloed- en slijmverlies. Bij een "proctitis ulcerosa", welke beperkt is tot enkel het distale rectum (laatste stukje van de endeldarm) kunnen de symptomen zich beperken tot enkel bloed- en slijmverlies bij een normale stoelgang. Krampen zijn vaak aanwezig. Bij uitgebreide aantasting kunnen ook gewichtsverlies en temperatuursverhoging aanwezig zijn. Een zeer frequente klacht is deze van vermoeidheid.
Sommige mensen hebben ook last van andere organen door 'extra-intestinale manifestaties', welke heel uiteenlopend zijn (gewrichten, ogen, huid...). Soms komen er ook meerdere auto-immuunziekten bij eenzelfde persoon voor.
Het is een auto-immuunziekte, er gaat iets mis met het afweer van het lichaam. Normaal beschermt onze afweer ons tegen ziekteverwekkers, maar bij een auto-immuunziekte valt je eigen afweer delen van je eigen lichaam aan.
De oorzaak is zoals bij alle auto-immuunziekten nog niet geheel gekend, maar er is een genetische voorbeschiktheid dit betekent dat als er een eerstegraadsverwant een inflammatoire darmziekte heeft, je 5% kans hebt om dit ook te ontwikkelen.
Omdat dit een chronische aandoening is, bestaan er allerhande tools en hulpmiddelen die te vinden zijn ook op de website van de patiëntenvereniging alsook de BIRD/BINASTORIA website, de verenigingen waarbij respectievelijk Dr. Engelen en onze IBD verpleegkundigen ook zijn aangesloten om up to date te blijven van de steeds evoluerende therapieën en diagnostiek.
Follow up is dan ook heel belangrijk. Indien u reeds gevolgd wordt bij ons voor een inflammatoire darmziekte, aarzel dan niet om een vraag te stellen via het mailadres ibd@azmonica.be Let wel dit wordt niet altijd onmiddellijk nagekeken, bij zeer dringende problematiek graag contact opnemen met de behandelende arts of via de dienst spoedgevallen.
Omgevingsfactoren die de ziekte beïnvloeden
-
Medicijngebruik
-
Roken
-
Zonlicht (te veel)
-
Darmflora (bacteriën in de darm)
-
Hygiëne (overmatige)
-
Erfelijkheid
-
Slaapritme
-
Een zogenaamd ‘westers’ leefpatroon speelt waarschijnlijk een grote rol.